De wederopstanding van een Helders icoon

Den Helder was ooit rijk aan molens. Straatnamen als Molengracht, Molenstraat en Molensloot zijn een blijvende herinnering aan de periode dat molens het straatbeeld beheersten. De Helderse Molenstichting ‘De Onderneming’ werkt, samen met verschillende betrokken partners, aan de terugkeer van een van deze Helderse iconen. Op het Vinkenterrein wordt de rijke historie opnieuw tot leven gewekt met de bouw van ‘De Goede Verwachting’, een duurzame replica van de houtzaagmolen die tot 1897 het kloppend hart van het werfcomplex, de lokale economie en scheepvaart vormde.

Een duurzame parel
‌in het hart van de stad

De herbouw van ‘De Goede Verwachting’ is meer dan alleen een ode aan het Helderse verleden, waarin molens een centrale rol speelden binnen het creëren van land en de regionale industrie een nadrukkelijke impuls gaven. De terugkeer van deze historische houtzaagmolen wordt door de molenstichting aangegrepen om een brug te slaan tussen de rijke historie en een duurzame toekomst. ‘De Goede Verwachting’ wordt namelijk een zichtbare parel van duurzaamheid in het hart van de stad.
Lees meer

De basis
‌voor de Gouden Eeuw

Overdag draaien de wieken van ‘De Goede Verwachting ‘ als vanouds, ’s avonds en ’s nachts staan de wieken in de ruststand. Niet alleen in Den Helder, maar door heel het land speelden houtzaagmolens in het verleden een belangrijke – zo niet historische – rol. Doordat de molens ervoor zorgden dat hout sneller gezaagd en verwerkt kon worden, werd het bouwen van schepen flink versneld. Daarmee legde de uitvinding van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest de basis voor de Gouden Eeuw.

Samenwerking met
‌‘Huis van de Wind’

Hoewel de herbouwde ‘De Goede Verwachting’ niet daadwerkelijk zijn oude rol als houtzaagmolen opnieuw actief vervult, wordt het houtzaagproces wel duidelijk getoond. Bezoekers krijgen alle gelegenheid om de schitterende, eeuwenoude techniek van dichtbij te bewonderen.

‌De verbinding tussen het verleden en de toekomst wordt verder versterkt door de samenwerking met de stichting ‘Huis van de Wind’.
Lees meer

Doneer een bouwsteen!

De Helderse Molenstichting ‘De Onderneming’ bouwt aan een duurzaam icoon van Den Helder: de herbouw van houtzaagmolen ‘De Goede Verwachting’ op het Vinkenterrein. En daar kunt u - letterlijk - een steentje aan bijdragen.

€10
per steen
‌Door het schenken van één of meer bouwstenen verbindt u zich als donateur aan deze prominente blikvanger. De kosten van het schenken van een bouwsteen bedragen slechts € 10,-. Via deze laagdrempelige donatie, bieden we u de kans zich te verbinden aan ‘De Goede Verwachting’. Ook een waardevolle bijdrage leveren aan een nieuw icoon van de Helderse skyline, de rijke molenhistorie laten herleven en investeren in een toonbeeld van een duurzame Helderse toekomst? Doneer dan nu en bouw mee aan de nieuwste attractie van Den Helder!
in samenwerking met
Contact
Wilt u meer weten? 
‌Aarzel niet en neem contact op met de Helderse Molenstichting "De Onderneming". 

‌Helderse Molenstichting "De Onderneming"
Koningstraat 3
1781 KC Den Helder

‌E: HelderseMolens@gmail.com
T: 06 51 357 395

‌Rekeningnummer:
‌IBAN NL25 RABO 0335 6772 23
Follow us
Helderse Molenstichting "De Onderneming" is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).